Het uitschakelen van emoties als (binaire optie) belegger

De emotie van een belegger is waarschijnlijk het belangrijkste element in het uiteindelijk slagen of falen. Een werkend systeem ontwikkelen is een vaardigheid die de meeste beleggers uiteindelijk met verloop van tijd krijgen.  Sommige beleggers ontwikkelen zelfs een handelssysteem dat exact stap voor stap gevolgd dient te worden en die zodoende enorme winst oplevert.

Helaas volgen de meeste beleggers het vooraf bepaalde systeem niet zoals ze het bedacht hadden en laten hun emoties de overhand krijgen. Dit leidt dan tot spijt, woede, frustratie en uiteindelijk mislukking. Beleggen is moeilijk genoeg zonder dat de emoties er bij komen kijken, maar als je de controle krijgt over jouw emoties kun je het beleggen tot in de puntjes gaan beheersen.

Het kleine verschil tussen winst en verlies

Een punt dat veel mensen zich niet realiseren is dat het verschil tussen winst en verlies extreem klein is bij het beleggen in opties. Kijk maar eens naar onderstaande tabel. Deze tabel geeft aan wat de netto winst van een belegger in binaire opties is, afgezet tegen het percentage gewonnen handeling.

binaire-optie-belegger

Als een belegger minder dan 56% van zijn verhandelingen wint, zal hij geen winstgevende belegger zijn (bij deze berekening wordt uitgegaan van een uitbetalingspercentage van 80% bij winst of 0 bij verlies). Als hij een correct voorspelling doet in 65% van de gevallen zal hij een netto winst maken van 17%. Bij een juiste voorspellingspercentage van 75%, heeft hij een netto winst van 35%. Een verschil van 10% in het aantal juiste voorspellingen zorgt voor het verschil tussen geld verliezen en 17% winst maken!

Omdat de verschillen tussen een groot succes en een totale mislukking zo klein zijn, is het belangrijk dat de belegger zijn emoties niet baas over hem kan laten worden. Anders gezegd, een handelaar die de controle heeft over zijn emoties, heeft de mogelijkheid om veel geld te verdienen met beleggen!

Identificeer hoe emoties jouw beleggingen beïnvloeden

De eerste stap om je emoties uit te schakelen is om te identificeren op welk moment jouw emoties schadelijk zijn voor je beleggingen. Dit zijn de meest voor komende situaties waarin emoties beleggers in de weg staan en hen geld kosten, en de stappen hoe je ze kunt overwinnen:

Niet willen beleggen terwijl alle factoren gunstig zijn

Dit is een van de slechtste dingen die een belegger kan doen en gek genoeg is het ook de meest voor komende. Niet willen beleggen terwijl het er gunstig uit ziet (in de vorige handeling pech gehad, vandaag verlies geleden, winst gemaakt vandaag, de mogelijkheid niet herkennen, etc.) zorgt in de meeste gevallen voor berouw, zeker als de verhandeling voor winst zou hebben gezorgd. Het zorgt ook voor een verkeerd beeld van het winpercentage van je systeem. Als je niet elke keer in actie komt als de situatie goed is, mis je met verloop van tijd een hele hoop geld. Iets dat je nooit wil laten gebeuren is het missen van een buitenkansje omdat jouw emoties er voor zorgden dat je de belegging niet wilde doen.

De oplossing

Geen enkel systeem werkt 100% van de keren. Zelfs wanneer je alles goed doet, zelfs als alles wijst op een succesvolle belegging gaat het soms toch mis. Een “burn” zoals dit heet in de beleggingswereld, zorgt er vaak voor dat een volgende belegging anders benaderd wordt. Het probleem is dat een systeem pas een systeem is wanneer je het keer op keer op dezelfde wijze uitvoert. Als je systeem werkt, is het slim om deze keer op keer te volgen. Werkt je systeem niet, dan moet je stoppen met beleggen en je systeem bijstellen in een demo omgeving. Tot het moment dat je het systeem weer kunt gaan volgen en geld gaat verdienen.

Een belegger heeft een kort geheugen nodig. Blijf altijd in het moment zelf zitten. Besteed geen aandacht aan je dagelijkse verliezen of winsten en vergeet de laatste handeling die je hebt gedaan. Behandel elke trade die je gaat doen als een individuele entiteit, als een onderdeel van een systeem om geld te verdienen.

Na winst teveel op het spel zetten

Dit het omgekeerde ten opzichte van de twijfel die er kan zijn om een belegging te doen. Positieve emoties kunnen er voor zorgen dat je met teveel zelfvertrouwen een nieuwe belegging in gaat omdat je recent veel geluk hebt gehad. Dit kan tot grote verliezen leiden en kan vervolgens zorgen voor twijfel om een (anders) lucratieve transactie in te gaan. Door het inzetten van teveel geld in zo’n situatie kan het zijn dat je in een positie komt waar je bijna niet meer van kunt herstellen. Of anders zorgt het voor een flinke deuk in je inkomsten voor langere tijd.

De oplossing

Deze oplossing lijkt veel op de oplossing die geboden wordt bij twijfel om een belegging te doen. Onthoud dat jouw systeem is opgezet omdat statistisch gezien, over langere tijd, deze methode winstgevend is gebleken. Als blijkt dat jouw positieve emoties er voor zorgen dat je grotere bedragen inzet dan normaal, stop er mee en realiseer dat je het moet houden bij het systeem dat zich heeft bewezen in het verleden.

Niet snel genoeg je verlies nemen

Beginnende beleggers worden vaak overmoedig en te optimistisch over een belegging die mis lijkt te gaan. Als ze volhouden op deze belegging, zal de belegging uiteindelijk wel een winnende worden. Dat is wat ze denken en zichzelf inpraten. Maar soms gebeurt het dat de verliezen zich opstapelen en dat zorgt dan weer voor flinke negatieve emoties van hopeloosheid en teleurstelling. Bij een groot verlies kan zoiets je systeem op zijn kop zetten en moeilijk worden om nog uit de negatieve spiraal te geraken.

De oplossing

Zorg er voor dat je altijd een vooraf bepaald exit-punt (ook wel stop-loss genoemd) hebt. Als je verliezen een bepaald bedrag bereiken, stop dan met je trades. Dit vooraf bepaalde exit punt moet je koesteren als ware het een religie en je er dus ook altijd aan houden. Wanneer je dit punt rationeel besloten hebt voor het starten van je belegging, biedt het geen ruimte om dit nog bij te stellen aan de hand van de omstandigheden.

Er zijn nog vele mogelijkheden om succesvol te beleggen in de toekomst. Pak je verlies snel en ga dan verder naar de volgende kans die zich aanbiedt.

Vanwege angst te vroeg uitstappen

Dit is ook een veel voorkomende fout die beginnende beleggers in binaire opties maken. Ze hebben een systeem of techniek gevonden die voor hen goed werkt en geld op levert. Maar op dat moment worden ze angstig dat het wel eens plotseling om kan gaan draaien naar verlies. Dan stappen ze veel te vroeg uit en in plaats van een flinke winst is het slechts een minimale winst geworden.

De oplossing

De beste manier om dit te  overwinnen is het weerstaan van het gevoel om in zijn geheel uit te willen stappen. Kies in plaats daarvan voor het uitstappen van een kwart van je trades en laat de rest staan. Hierdoor behoud je het zogenaamde momentum en lift je mee op de winst. Daarnaast heb je door het veiligstellen van een deel van je trades een deel van de angst weggenomen om bijvoorbeeld met lege handen te eindigen.

Mettertijd zal je jezelf hiermee trainen in het langer vasthouden van de juiste trades. Er is niets mis met uitstappen en genieten van je winst, maar let dan ook goed op wat de mogelijke maximale winst had kunnen zijn.

De emoties van het dagelijks leven beïnvloeden je handelssysteem

Beleggers zijn allemaal mensen (behalve de geautomatiseerde handelaren dan). En mensen hebben goede dagen, slechte dagen, ruzie met hun partner, gezondheidsproblemen, succesvolle dagen in bijvoorbeeld de sport en ga zo maar door. Dit soort dingen hebben invloed om de emotie van de belegger. Het probleem ontstaat op het moment dat de emoties er voor zorgen dat het systeem niet gevolgd wordt. En wanneer je het systeem niet volgt is het moeilijk om consistent succesvol te zijn.

De oplossing

Als je voelt dat emoties (dit zijn zowel positieve emoties als negatieve emoties) er voor zorgen dat je het systeem niet meer volgt, moet je er voor zorgen dat je deze identificeert. Als je ze hebt geïdentificeerd, maak er dan werk van om deze emotie uit te schakelen. Sommige beleggers doen aan meditatie. Ze zitten stil voor een paar minuten, terwijl anderen even een rondje gaan wandelen. Zoek de oplossing die voor jou het beste werkt, maar zorg er vooral voor dat de emoties wegblijven bij het beleggen.

Neerslachtig zijn

Geen enkele belegger wil deze emotie voelen, maar iedereen komt dit op een bepaald moment tegen in zijn reis naar succes. Als je voor jezelf het idee hebt dat je niet (of nooit) gaat slagen, kan het er voor zorgen dat je je systeem niet meer volgt.

De oplossing

Neerslachtigheid ontstaat vanuit een gebrek aan vertrouwen in je eigen systeem. Op sommige momenten is dit gevoel terecht, omdat je systeem simpelweg niet werkt. Op andere momenten is het gevoel van neerslachtigheid het gevolg van het winst en verlies op de beurs die er nu eenmaal bij hoort.

Het gaat er hier om dat er weer vertrouwen moet komen in het idee dat er systematisch geld te verdienen valt met de handel op de beurs zolang er een gestructureerd plan is. Als het nodig is om jouw systeem te veranderen, doe dat dan vooral. Ga even terug, gebruik het demo account van de broker en test de mogelijke strategieën. Zodra je weer voldoende vertrouwen hebt, kun je weer aan de slag. Je moet vertrouwen hebben in je eigen systeem voordat je het kunt volgen!

Controle over jouw emoties leidt tot succes

Alleen met een heldere geest en de bereidheid om kansen te zien en te pakken zal je het gaan maken in het beleggen op de beurs. Vraag elke professionele handelaar dit en ze zullen allemaal zeggen dat controle over je emoties de belangrijkste skill is die ze hebben moeten leren om succesvol te worden.

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone