Wat is fundamentele analyse?

fundamentele-analyseFundamentele analyse is waarderingsmethode voor financiële instrumenten, zoals grondstoffen, aandelen, valuta en indexen. Zoals met de meeste analyses is de bedoeling om een prognose en winst te verkrijgen voor toekomstige prijsveranderingen in de onderliggende activa.

Anders dan technische analyse bevat fundamentele analyse het bestuderen van economische en financiële data om de intrinsieke waarde van een activa te bepalen.

Als dit wordt toegepast op de valutamarkt focust de analyse zich op de algemene staat van den economie en toekomstige groeimogelijkheden.

Handelaren onderzoeken vaak factoren als rentetarieven, bruto nationaal product en inflatie van consumentenprijzen, evenals data over werkloosheid, huisvesting en productie.

Macro-economische data van een willekeurig land kan meestal op internet gevonden worden met behulp van een economische kalender. Een economische kalender is er vaak een indicatie aanwezig over hoeveel schommelingen worden veroorzaakt door de data.

De meest op de voet gevolgde economische indicator in de wereldwijde financiële markt is de release van het maandelijkse Amerikaanse verslag van niet-agrarische loonlijsten, dat elke eerste vrijdag van de maand uitkomt.

Handelen op de niet-agrarische loonlijsten kan extreem winstgevend zijn voor handelaren in binaire opties, omdat het de grootste tariefverschuivingen teweegbrengt van alle nieuwsaankondigingen in de financiële markt. Hierdoor kijken veel marktdeelnemers uit naar de maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, vanwege de plotselinge en soms irrationele prijsverschuivingen die het met zich meebrengt.

Fundamentele analyse bevat ook de analyse van wereldwijde politieke gebeurtenissen die mogelijk invloed hebben op het marktsentiment en prijsverschuivingen aansturen.

Speeches van politieke wereldleiders zoals de Amerikaanse President Barack Obama en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel worden op de voet gevolgd, net als opmerkingen van wereldwijde functionarissen van centrale banken, vooral leden van de Federal Reserve en beleidsmakers van de Europese Centrale Bank.

De grafiek hieronder laat de grote schommelingen zien rondom gebeurtenissen van de Federal Reserve, inclusief de langverwachte renteverklaring van de Commissie Federale Open Markt.

Dezelfde principes kunnen worden toegepast op de grondstoffenmarkt, waar handelaren proberen de toekomstige prijsverschuivingen te voorspellen. Zij analyseren een stortvloed aan macro-economische indicatoren, om de vraag naar ruwe materialen zoals olie, metalen, granen e.d. in te schatten.

Fundamentele analyse van een bedrijf of aandeel bevat een analyse van de cijfers van de jaarrekening, zoals cash flow, schuldenlast, prijzen, koers-winstverhouding enz.

Het doel van deze analyse is om de intrinsieke waarde van het aandeel vast te stellen. Dit kan dan worden gebruikt door de investeerder om investeringskansen op de lange termijn te herkennen.

Conclusie: het gebruik van fundamentele analyse is een behulpzame tool, die is ontworpen om een beter beeld te geven van de markt. Het stelt je in staat om te anticiperen en een correcte voorspelling te doen van de toekomstige prijsrichting om de meeste winst te behalen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone