risicomanagement-binaire-optiesSuccesvolle handelaren zijn niet alleen de mensen die winst maken, maar ook degenen die in staat zijn hun risico onder controle te houden zodat slechte transacties hun account niet leegtrekken. Er zijn drie basis benaderingen voor risicomanagement in binaire opties handel:

 1. Beheersing van omvang
 2. Ruimte/marge
 3. Emotionele controle / positieve handelspsychologie

 

 

Risicomanagement binaire opties via omvang beheersing

Het gebruiken de juiste investeringsomvang van een trade in verhouding tot je accountgrootte is een enkele handelsfactor waarvan veel handelaren niet genoeg kennis hebben. Ja, het is best goed om risico te nemen, maar hoeveel risico is teveel? Als je een transactie verliest kan dit schade toebrengen aan je account, en bestaat de kans dat je meer risico moet nemen. Sommige handelaren winnen 10 transacties op rij en voelen zich dan erg zelfverzekerd. Ze verhogen hun omvang en hebben pech, waarmee hun 10 voorgaande transacties ongedaan worden gemaakt met één slechte transactie.

Je moet er zeker van zijn dat de omvang die jij kiest voor je binaire opties handel geen extreem effect heeft op je account, tot het punt waarbij herstel te moeilijk wordt. Het is veel geaccepteerde regel in de markt dat de complete inzet van al je posities in de markt niet meer dan 5% van je accountomvang bedraagt. Als je dus de waarde weet van 5% van je account op het gebied van lot grootte, kun je het bedrag bepalen waaraan je je conformeert bij het instellen van je binaire opties posities.

Een andere regel die een handelaar kan helpen om de juiste lot omvang te kiezen is de ‘regel van drie’. De regel van drie refereert aan het aantal lots dat een handelaar kan aannemen in zowel handelsposities als bestaande transacties. De handelaar kan dan all-in gaan met drie lots, of met drie achter elkaar. Hij kan ook beslissen om alle drie de lots tegelijk te verlaten, of een voor een door een deel van een positie te sluiten en de rest te riskeren. In online binaire opties handel bestaan de Double Up functie die de regel van drie imiteert, maar niet helemaal.

Het probleem is hier: welke van de regels van drie past het beste bij een bepaalde marktsituatie? Dit vraagt om een gedegen bestudering van de markt in termen van technische en fundamentele analyse. Laten we een grafiekpatroon gebruiken om de regel van drie te laten zien.

Laten we aannemen dat prijsactie aan een kant van het grafiekpatroon is doorgebroken, en verwachten dat hij van daaruit verder gaat uitbreken. Ga je all-in als de volgende candle open gaat, of ga je stap voor stap met een asset mee?

Scenario 1

Als we een korte termijn grafiek gebruiken (zeg een 1 uur grafiek), waarbij niet veel pip ruimte zit tussen de sluiting van de uitgebroken candle en de gebroken trendlijn, kun je besluiten om all-in te gaan in de wetenschap dat de prijsactie nog steeds goed is voor jou als er een kleine terugval is. De korte pip afstand zou garanderen dat de transactie zich snel genoeg hersteld om jouw positie in the money te zetten.

Scenario 2

binaire opties tactiekAan de andere kant, als we dezelfde opzet gebruiken voor een lange termijn grafiek (bijvoorbeeld een dag grafiek), zouden we op onze hoede zijn om all-in te gaan bij het openen van de candle die volgt op de breakout candle. Dit omdat de pip afstand tussen dit punt en de trendlijn groot is, en als er een terugval is, zou dit zeker wat tijd kosten voor de prijs weer in onze richting beweegt, wat niet goed is voor een binaire optie transactie met een intraday of end of day verloop.

In deze dag grafiek kunnen we zien dat na de breakout van de bovenste trendlijn in het kanaal, het drie dagen duurde voor de beweging begon (dag 1-3 candles).

 

De dag 1 candle was echter een terugval candle van de breakout high/close, en 153 pips verwijderd van de gebroken trendlijn. Een handelaar die all-in gaat na de breakout candle op een end of day verloop zal verliezen op deze handel. Maar een handelaar die met een lot begon zou de eerste lot verliezen, en winnen op de tweede (inzet op de trendlijn op de dag 2 candle) en ook op de derde lot (inzet op de trendlijn op de dag 3 candle), wat leidt tot een netto winst van 1 lot.

Risicomanagement via ruimte/marge

De binaire opties markt is in wezen een markt waarin verliezen kunnen niet groter zijn dan wat er in de transactie wordt geïnvesteerd. In een platform als NADEX echter, waar transactiegroottes worden gemeten in lots, wordt meestal een deel van het account gebruikt als marge om een bepaalde positie vast te houden. Dit is waar de handelaar het risk-reward ratio moet berekenen voor de transactie, om te voorkomen dat hij grote marges moet gebruiken om transacties vast te houden die maar kleine winst opleveren.

Risicomanagement via handelspsychologie

Een groot onderdeel van de handelsstrategie die wordt gebruikt om winst te maken in de financiële wereld is gedreven door emotie. Het brein is een groot oorlogsgebied als het aankomt op de handel in binaire opties. Er zijn veel dingen die om aandacht vragen als het met emoties te maken heeft. Er zullen vragen zijn, twijfel en overtuigingen in de gedachten van de handelaar.

 • Is dit het juiste moment om in de transactie te stappen?
 • Welke verlooptijd moet ik kiezen?
 • Moet ik vervroegd uitstappen of vasthouden voor de volle winst?
 • Moet ik mijn investering verdubbelen?
 • Is het goed als ik mijn investering probeer te beschermen, of moet ik gewoon mijn risico accepteren en verder gaan met traden?

Er komen veel emoties bij kijken, en deze leiden er meestal toe dat handelaren zich deze dingen afvragen, of beslissingen nemen over hun transacties op basis van deze vragen. Vrij vaak zien we handelaren die gaan twijfelen over duidelijke winstmogelijkheden nadat ze een slechte periode hebben gehad, en we zien ook handelaren die overmoedig en onvoorzichtig raken als ze een aantal keren hebben gewonnen. Soms kan de emotie verwarring zijn, wat komt door het opnemen van teveel informatie of het leren en proberen toe te passen van teveel strategieën. Het samenspel van emoties is een gevecht dat altijd doorgaat, en het is niet gemakkelijk dit goed in de hand te houden.

Het toepassen van risicomanagement via psychologie draait allemaal om het conditioneren van jezelf, om positieve emoties vast te houden en negatieve los te laten tijdens het handelen. Hier is een korte handleiding hoe dit kan worden gedaan:

Gebruik een ranking systeem om te meten hoeveel emotionele inbreng je meeneemt in transacties. Dit kan worden gedaan in termen van je vertrouwen in het verloop van de transacties.

 1. Veel vertrouwen
 2. Gemiddeld vertrouwen
 3. Voorzichtig

Natuurlijk is het geen goed risicomanagement om in een transactie te stappen waar je eigenlijk geen vertrouwen in hebt (wat overeenkomt met 2 en lager), want dat zorgt niet voor een emotioneel goed gebalanceerde transactie – dat willen we juist voorkomen.

Er zijn een aantal boeken die ingaan op de psychologie van een handelaar. Handelen met het juiste psychologische inzicht is een vaardigheid die moet worden gekoesterd en ontwikkeld. Het lezen van sommige van deze boeken kan een handelaar daarbij helpen:

 1. Trading in the Zone – Master the Market with Confidence, Discipline and a Winning Attitude door Mark Douglas.
 2. The Psychology of Trading – Tools and Techniques for Minding the Markets door Brett N. Steenbarger, PhD.
 3. Trading for a Living – Psychology Trading Tactics Money Management door Alexander Elder.
 4. How to Become a Successful Trader – The Trading Personality Profile door Ned Gandevani.

Er zijn verschillende boeken beschikbaar over de psychologie achter handelen, maar deze vier zijn een goed begin.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone