Wat is een technische analyse?

technische-analyseDe methoden die worden gebruikt om financiële instrumenten, zoals aandelen, valuta, grondstoffen en indexen te analyseren kunnen in twee brede categorieën worden verdeeld: fundamentele en technische analyse.

Technische analyse bevat het bestuderen van historische patronen in de markt en in activa prijzen, om de toekomstige prijsverschuivingen van de onderliggende activa te voorspellen.

In tegenstelling tot fundamentele analyse, wat vooral wordt gebruikt door mensen die gebruik maken van lange termijnen, kan technische analyse je helpen zowel veranderingen op de korte termijn als lange-termijn trends te voorspellen.

In tegenstelling tot fundamentele analyse geloven aanhangers van technische analyse dat de fundamentele elementen van de waarde van een financieel instrument al wordt meegenomen en worden weergegeven in de prijs van de onderliggende activa.

In plaatst daarvan richten technische analisten zich op de verschuivingen in de marktprijs in het heden en verleden om de toekomstige waarde te bepalen.

Voorstanders van technische analyse geloven dat historische patronen in de markt een activa prijzen geneigd zijn zich te herhalen. Daarom is het belangrijk voor hen om een grote hoeveelheid aan grafieken te onderzoeken, die de prijs door de tijd heen weergeven, om patronen te ontdekken die de toekomstige activiteit kan voorspellen.

Technische analisten vertrouwen ook op een aantal tools die kunnen helpen om patronen te ontdekken, waaruit een opwaartse of neergaande prijstrend valt af te leiden. Een van de meest waardevolle tools in het begrijpen van prijsgedragingen is het achterhalen van de belangrijkste steun- en weerstandsniveaus op de grafiek.

Weerstandsniveaus worden vaak gezien als een plafond dat het opwaartse momentum van een activa beëindigd. Ondersteunende niveaus verwijzen naar de prijsniveaus op de grafiek die meestal fungeren als een bodem, door te voorkomen dat de prijs van een activa omlaag geduwd kan worden.

Technische analyse bevat ook het besturen van grafiekpatronen om een voorspelling te doen van toekomstige prijsverschuivingen, zoals ‘head-and-shoulders’ en ‘double tops’. Anderen gebruiken technische indicatoren en oscillatoren, zoals de Stochastische oscillator, RSI, ROC en MFI.

Technische handelaren gebruiken deze indicatoren en oscillatoren om te bepalen of een effect overbought of oversold is. Dit kan helpen bij het bepalen van entry en exit punten binnen een financieel instrument.

Als de onderliggende activa overbought raken zullen handelaren vaak een ‘Put’/’Down’ optie kopen. Daar staat tegenover dat zich een koopoptie aandoet wanneer een effect oversold raakt.

Technische handelaren analyseren grafieken om trends te vinden voor toekomstige prijsverschuivingen. Een ‘head-and-shoulders’ patroon is een van de meest populaire en betrouwbare grafiekpatronen in technische analyses.

Als er een ‘head-and-shoulders’ patroon ontstaat in een grafiek, is de verachting dat de onderliggende activa tegen de voorgaande trend in gaat bewegen.

Een ander erg populair en veelgebruikt grafiekpatroon, ontworpen om een trendomkering aan te tonen, heet Double Top of Double Bottom.

Deze grafiekpatronen ontstaan wanneer een prijsbeweging de steun- en weerstandsniveaus test en niet in staat is er doorheen te breken. Technische handelaren gebruiken deze patronen vaak om middellange en lange-termijn trendomkeringen te signaleren.

Conclusie: het gebruik van technische analyse is een handige tool, welke is ontworpen om de toekomstige richting te bepalen van de prijs van een effect, een index of zelfs de economie.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone