Advies van eén van ‘s werelds rijkste mensen: Warren Buffett

warren-buffett-binaire-opties-beleggenIk weet dat de titel van dit artikel zegt dat het om tips voor ‘jonge mensen’ gaat, maar aan de andere kant, zelf realiseerde ik me niet hoe belangrijk zelfontplooiing was tot ik bijna dertig was. Stel je eens voor dat je een speciale ontmoeting met Warren Buffett gewonnen hebt. Dit zijn tien dingen die hij je zou vertellen waarmee je jezelf kunt verbeteren, je meer kans hebt op toekomstige successen, en je gewoon een extra motiverende schop onder je achterwerk krijgt.

Investeer in “jou” voor je in iets anders investeert

Luister, veel mensen zullen je waarschijnlijk vertellen dat je vroeg moet beginnen met investeren. Klinkt leuk, maar is geen goed advies. Wil je weten hoe snel die investeringen weer kunnen verdwijnen? Sneller dan dat je deze woorden kunt lezen. Weg. Niets meer over. Investeer in jezelf. Suggereer ik daarmee dat je jezelf in de studieschulden moet begraven voor je 21 bent? Zeker niet. Maar in ons online tijdperk kun je praktisch alles leren, zo snel als je maar wilt. Vind je passie, investeer in jezelf door kennis en wijsheid te verzamelen, en stop nooit met leren.

Stop vroeg met slechte gewoonten

Welke ene gewoonte moet je nu direct kwijt zien te raken? Als ik terugkijk, had ik eerder op mijn uitgaven moeten gaan letten. Mijn financiële gewoonten waren vreselijk. Als tiener en jongvolwassenen gaf ik mijn geld al uit voor ik het had, en leende ik om meer uit te geven. Stop op tijd met je slechte gewoonten. Je wilt niet iedere levensles door schade en schande te hoeven leren.

Vind een mentor

Iemand vinden die je bewondert is fijn – veel mensen hebben hun rolmodellen, en daar is niets mee. Beter is het echter om een goede invloed te vinden in het veld van jouw interesse, iemand om jouw mentor te zijn. Zorg dat je daarin niet alleen maar neemt. Als je een mentor weet te vinden die tijd in jou wil steken, is het belangrijk om ook iets terug te doen – of je zult hem of haar niet lang weten te behouden.

Ken je sterke punten

“Je hoeft niet op ieder vlak een expert te zijn, maar het is van het grootste belang dat je weet waar de lijn ligt van die cirkel met wat je wee ten niet weet, en dat je daar binnen blijft”, zei Warren Buffett. Begrijpen wat je sterke en zwakke punten zijn is één van de belangrijkste dingen die je ooit zult doen.

Doe wat je graag doet

Warren Buffett zei ooit: ‘Kies voor een baan waar je van houdt”. Waarom zou een miljonair dat zeggen? Omdat hij begrijpt dat niets je gelukkig kan maken als je je leven doorbrengt op een manier die je zelf verafschuwt.

Riskeer nooit iets belangrijks voor iets wat onnodig is

Wanneer je alles hebt dat je nodig hebt, kun je dat maar beter niet riskeren voor een tijdelijk momentje van plezier, of vanuit een korte vlaag van emotie. Gebruik je gezonde verstand. Gebruik je redelijkheid. Die twee dingen lijken zeldzaam te zijn, vandaag de dag.

Mis geen goede kansen

Soms komen er prachtige mogelijkheden voorbij en zien we ze over het hoofd. Soms vereisen ze hard werk en negeren we ze. Laat nooit een goede kans schieten omdat je je er toevallig een beetje oncomfortabel bij voelt. De meeste goede kansen in je leven zullen je een beetje oncomfortabel doen voelen.

Tik-tak, let op de klok

Hoe sneller je je realiseert dat tijd je belangrijkste bezit is, hoe sneller je die tijd zult gaan beschermen. Leer zo veel als je maar kunt over tijdsmanagement, nu! Zodra je je tijd effectief kunt managen, of sterker nog, beheersen, ben je niet meer te stoppen. Hou je agenda bij. Bescherm de klok.

Vermijd creditcards

Serieus. Vermijd creditcards. Als je te snel in het lokaas hapt, eindig je als een slaaf van de snel groeiende slavendrijver die een geldschuld is. Leer om naar je middelen te leven, en betaal met cash. Als je geen cash hebt, geef het dan niet uit. Ontwikkel de zelfdiscipline en zelfcontrole die je nodig hebt zo snel mogelijk in je leven.

Wees vriendelijk

Vriendelijkheid is één van de verloren kunsten van onze samenlevingen. Heb anderen lief. Ben je het altijd met ze eens? Natuurlijk niet? Betekent dat dat je je als een ongemanierde hork kunt gedragen? Nee. Leer hoe vriendelijkheid werkt, en gebruik het zo vaak mogelijk.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone